14. lokakuuta 2011

Pohjoinen puhuu

On taas tottuminen kylmään. Muutaman päivän on pohjoinen puhallellut ikävästi ja saanut kaivamaan hanskat ja hatut kesäkätköistä. Jos arkitamineiden kanssa pärjää, niin lenkkipukeutuminen on aikamoista arpapeliä, kun ei vanhastaan muista, mikä määrä vaatetta on millekin kelille sopiva. Joka vuosi aina sama kokeilu.

Eilen tuli pukeuduttua liian lämpimästi. Vastatuulen osuessa hölkkäreitille olotila oli ihanteellinen, mutta metsän suojassa tuli kuuma. Jostain luin, että juoksuvaatetus on sopiva silloin, kun alkumatkasta palelee. Moinen hampaiden kalisutus on omiaan nostamaan lenkillelähtökynnystä, mutta tänään en antanut ajatuksen häiritä, vaan vähensin vaatetusta. Kerrospukeutuminen on joskus aika hienosäätöä. Tänään 15 denierin sukkahousut riittivät väliasuksi, ei kovin sporttista, mutta toimivaa.

Hiihdon kanssa pukeutumisongelmaa ei ole. Suksia tulee kulutettua niin paljon, että tietää tasan tarkkaan millaisissa vetimissä tarkenee. Lämpömittari kertoo, milloin on aika vaihtaa hanskat rukkasiin, lisätä vaatekerroksia tai suojata kasvot viimalta. Lumisateita odotellessa siis. Tai ei ihan vielä. Piha on haravoimatta ja puissakin reilusti lehtiä, joten jääkööt tuiskut tuonnemmaksi. Viikonloppuna haravointiurakan kimppuun.