10. huhtikuuta 2012
Ruokakori
Palmusunnuntain työrupeamasta ansaitun siirtovapaan vuoksi sain nauttia pidemmästä pääsiäislomasta kuin tavallisesti. Koska pyhinä sai kotoilla ihan riittämiin, ajelin maakunnan suurimpaan ostosparatiisiin ilman sen kummempia kulutusaikeita, ellei aikaa sellaiseksi lasketa. Kiinnostava aihe Ykkösaamussa siivitti matkantekoa. Maitoa, kananmunia, margariinia, kahvia, paahtoleipää, colaa ja tiskiainetta sisältävän ruokakorin hinta on Suomessa noussut kymmenen vuoden aikana peräti 65 % eli eniten suhteessa muihin vertailussa olleisiin maihin. Syynä hinnan nousuun pidetään ennen kaikkea kaupan keskittymistä. Ketjut koo ja ässä pitävät ylivaltaa päivittäistavarakaupassa yhteensä 80 % markkinaosuudella.
Kuva: www.yle.fi
Olen harrastanut kodin kirjanpitoa kahdeksan vuotta ja ruokakorimme hinta äkkiä laskien on tuossa ajassa noussut noin 25 %. Koska ruokamenot ovat alkuvuodesta keskiarvoa suuremmat ja tasaantuvat vuoden mittaan vihannesten halventuessa ja oman pihan alkaessa tuottaa satoa, kuluva vuosi ei ole vielä vertailukelpoinen paitsi tietysti neljännesvuosikatsauksen osalta. Eli jos vertaan vuoden 2004 tammi-maaliskuuta hetki sitten elettyyn ruokamenot ovatkin nousseet 35 %.
Taistelussa keskusliikkeiden hintamonopolia vastaan pitäisi suosia toreja ja erikoisliikkeitä, mutta niin vain minäkin kauppakeskuspäivän päätteeksi hain kärryllisen ruokaa Prismasta. Puhelinmyyjiä tulee monesti valistettua, kun tuputtavat supertarjouksiaan, ettei halpuus ole ainoa kriteeri valita tuotetta tai palvelua. Siitä huolimatta keskitän ostokset tiettyyn ketjuun, kuten suurin osa suomalaisista, ja minkäpä muunkaan kuin bonusten ja säästöjen toivossa. Kesällä täytyy tehdä parannus ja ostaa edes vihannekset torilta.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti