Pollanin mukaan ydinongelma on se, että olemme hukanneet käsityksen siitä, mikä on oikeaa ruokaa. Markettien hyllyt notkuvat ruoankaltaisia ravintovalmisteita ja kevyttuotekehitelmiä, joiden äärellä kuluttajat otsa kurtussa vertailevat ravintosisältöjä, rasvan laatua ja kaloreita. Liian monimutkaista ja epäterveellistä. "Kun mietit, mitä laitat päivälliseksi, unohda ravintoaineet ja -tiede, älä anna ruokateollisuuden vääristää lautasesi sisältöä", kuuluu gurun neuvo.
Pari sukupolvea sitten ei tiedetty hivenaineista tai antioksidanteista mitään, ei ollut grammalleen laadittuja tuoteselosteita päivittäissaantisuosituksineen, mutta silti ihmiset söivät terveellisemmin kuin nyt. Paradoksaalista. Hätäilemme ravitsemuksesta enemmän kuin koskaan ja samalla olemme sairaampia kuin koskaan.
Pollanin väite ”suuri osa länsimaalaisista syö itsensä kuoliaaksi" on raflaava, mutta seuraavat teesit minäkin voisin allekirjoittaa:
- Vältä tuotteita, joiden aineksia ei löydy tavallisesta ruokakomerosta.
- Vältä tuotteita, joissa sokeri on kolmen tärkeimmän raaka-aineen joukossa.
- Vältä tuotteita, joissa on enemmän kuin viisi ainesosaa.
- Syö enimmäkseen kasveja.
- Syö vain pilaantuvaa ruokaa.
- Älä syö mitään, mitä isoäitisi ei tunnistaisi ruoaksi.
- Kokkaa itse.
Jotkut teesit kiertävät oman elinpiirin sen verran kaukaa, etten niitä listaa, mutta vielä kaksi sellaista, jotka jäisivät allekirjoittamatta - jälkimmäinen ainakin.
- Vältä tuotteita, joilla väitetään olevan myönteisiä terveysvaikutuksia.
- Jätä aina ruokaa lautaselle.
Tulikin tässä nälkä. Mustikat ja maustamaton luonnonjugurtti iltapalana lienevät sitä oikeaa ruokaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti