2. lokakuuta 2010

Herra Alexander

Tänä viikonloppuna minun piti alun perin tutustua herra Alexanderiin, mutta vähäisen kiinnostuksen vuoksi herran oppeihin perustuva kurssi peruttiin ja tutustuminen jäi. Tasmanialaissyntyisen näyttelijän F.M. Alexanderin (1869-1955) kehittämää tekniikkaa käytetään maailmanlaajuisesti helpottamaan nivel- ja lihasvaivoja, vähentämään stressiä sekä parantamaan suorituskykyä urheillessa ja esiintyessä. Tekniikka auttaa tiedostamaan ja siten välttämään haitallisia reaktio- ja toimintatapoja sekä ehkäisemään tarpeetonta jännitystä. Mielen ja kehon tasapaino, vapaus ja läsnäolo ovat avainasioita.

Jokin hämärä aavistus minulla tekniikasta on, koska monivuotinen taiji-opettajamme hyödynsi sitä opetuksessaan. Näin Matti Harilo kotisivuillaan: Alexander-tekniikassa on kyse oppimisesta. Sen avulla voit tulla tietoiseksi kehoasi ja mieltäsi vuosikausia rasittaneista tottumuksista – ja vapautua niistä. Monet hankaluudet, joita koemme suhteessa esiintymiseen, oppimiseen ja fyysiseen toimintakykyymme (esim. tasapaino, liikkuminen, ääni, hengitys) aiheutuvat tiedostamattomista tottumuksista. Nämä tottumukset häiritsevät luontaista tasapainoa ja kykyämme oppia. Alexander-tekniikan oppimisprosessissa keskeistä on kehon luontaisen tasapainon palauttaminen – ja taito oppia olemaan häiritsemättä tätä tasapainoa (koordinaatiota). Sillä taas on läheinen yhteys yleiseen hyvinvointiin, suorituskykyyn ja oppimiskykyyn. Että sellaista. Kurssille joskus toiste sitten.

Kovasti on itsehoidon yritystä tänä syksynä ollut. Kun vielä saisi tilattua ajan näöntarkastukseen ja hammaslääkärille niin hyvä olisi. Kurssin peruuntumisesta johtuva kotiviikonloppu tuli tarpeeseen. Liekö majakalla tullut sen verran vilu, että nokka on tuhissut ja kurkussa ollut kaktus jo kolme päivää. Hunajalla ja lämpimällä juomalla sinnitellään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti