6. huhtikuuta 2013

Uutta multaa


Kodin viherkasvit saivat tänään ravinteikasta uutta multaa juurilleen. Puoli päivää urakassa meni, vaikka kasveja ei ollut paljoa. Syynä oli ihmeköynnöksen ja herttaköynnösvehkan vaatima erityishuomio eli lehtiviidakon setviminen ennen varsinaisia istutuspuuhia ja tietysti loppusiivous.

En tohdi leikata kasveja kasvukaudella tarpeeksi, joten lykkäävät pelkkää pituutta ja tulevat äkkiä resuisen näköisiksi. Poistin tänään köynnöksistä metrikaupalla lehdetöntä ja suoraa soiroa. Yhden liikaa venähtäneen kasvin päätin uudistaa kokonaan ja latvukset ovat nyt maljakossa juurtumassa. Helpoin työ oli joulun lahjuskasvien siirtäminen kaupan muoviruukuista saviruukkuihin.


Olen vasta viime vuosina oppinut esikostuttamaan mullan ennen vaihto-operaatiota. Kaadaan uutta multaa vatiin, lisään desin vettä multalitraa kohti, sekoitan ja annan imeytyä tasaiseksi. On kuin mustaa samettia työstäisi. Kostutettu multa ei kovetu ruukussa paakuksi, vaan takaa kasville lokoisat oltavat: vettä, ravinteita ja happea riittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti