20. kesäkuuta 2012

Kiinassa osa 2


Kolmas päivä
Chengden alueella on temppeleitä vieri vieressä kiitos viisaan keisari Kangxin, joka piti viholliset tyytyväisenä rakennuttamalla heille tuttuja palvontapaikkoja. Aamupäivän kohteena on Putuozongcheng, keisarin ja tämän äidin syntymäpäivien kunniaksi rakennettu kopio tiibetiläisestä Potalan palatsista. Monumentaalisen rakennuskokonaisuuden ytimeen kivutaan askelma askelmalta ja portti portilta. Suuret kulissinomaiset seinät kätkevät sisäänsä asuintiloja ja kullatun temppelin.

Chengdessä riittää temppeleitä. Takana Putuozongcheng.
Vauraus, valta, terveys. Porteista on mistä valita.
Buddhat koristavat seinämää kuin kynttilät syntymäpäiväkakkua. Kuusi keisarin vuosikymmenille, 80 keisariäidin vuosille.
Seinämän suojissa piilottelee kultainen temppeli.
Iltapäivällä on aika jättää Chengde ja ajaa maaseudulle Jinshanlingiin Kiinan muurin kupeeseen. Asetumme paremmat päivänsä nähneeseen majataloon, jossa homeen haju lyö jo ovella vastaan. Vierailtuamme paikallisessa kodissa herra Zhoun luona pääsemme retken nimikkoteemaan. Great Wall - sauvakävelyä Kiinan muurilla. Sää on mukavan pilvinen ja jalka lennokas harppaamaan paikoin jopa 60 senttiä korkeat askelmat. Sauvat ovat oiva apu niin nousuissa kuin laskuissa.

Nämä "Pispalan portaat"...
...jatkuvat silmänkantamattomiin.

Neljäs päivä
Pieni pisarointi säikäyttää aamulla pahan kerran, koska meininki on viettää koko päivä muurilla. Puolisoni kuvaus muurista löytyy täältä. Onneksi sade jättää retkeilijät rauhaan ja säästä kehkeytyy patikointiin mitä ihanteellisin, pilvipoutaa ja lämpöä reilut parikymmentä astetta. Reitin alkuosa on entisöity, loppuosa viehättävästi rapautunut, kuten muinaiselle puolustuslinjalle hyvin sopii. On kaunista ja hiljaista. Eväät maistuvat leppeän tuulen vilvoittaessa. Simataihin asti emme pääse, koska osa muurista on suljettu hotellityömaan vuoksi. Virka-asuinen herra ystävällisesti käännyttää matkailijat viimeiseltä tornilta ja suostuu valokuvattavaksi.

Patikointipäivän jälkeen on aika vaihtaa majapaikkaa. Matkalla Mutinayn kylään, josta löytyy hieman tasokkaampi majatalo, poikkeamme lastentarhassa sekä soluemalitehtaasssa tutustumassa perinteiseen kiinalaiseen koristelutekniikkaan. Vaikka kyseessä on tehdas, jokainen monimutkainen vaihe tehdään käsityönä. 

Vartiotornien jono.
Tuhansien kilometrin nauha.
Emalivärit valmiina käyttöön.
Perinteisiä kiinalaisia cloisonné- eli soluemaliruukkuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti