12. joulukuuta 2010

Joulun tuoksua

Tänään oli leipomispäivä ja teemana joulun piparit. Työnjako perheessämme on, että minä kaulin ja paistan, puolisoni häärii muottien kanssa ja siirtää raakileet pellille. Taikina tehtiin edellisiltana jääkaappiin jähmettymään ja kirkonmenojen aikaan urakka alkoi, lähes kaksi tuntia siinä meni.

Paraisten piparkakut

1½ dl siirappia
2 tl kanelia
2 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
2 tl pomeranssinkuorta
250 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
2 munaa
3 tl ruokasoodaa
8 dl vehnäjauhoja


Siirappi ja mausteet kiehautetaan ja jäähdytetään, yhdistetään voi-sokerivaahtoon, johon on lisätty munat. Vehnäjauhoihin sekoitettu sooda ja loput jauhot lisätään. Näin talouskoulun oppikirja. Paistetaan 175 asteessa noin seitsemän minuuttia.

Alkuperäisessä ohjeessa pomeranssinkuorta on ruokalusikallinen, mutta olen yhdenmukaistanut määrän eli mittaan kaikkia mausteita 2 tl. Taikina on sitkeää ja helppo kaulia ohueksi. Paraisten piparkakut ovatkin suussasulavan mureita ja lehteviä eivät mitään puolensentin hampaantyöllistäjiä. Koko annoksesta tulee kymmenen pellillistä hyvää. Kissaystävät auttoivat tiskauksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti