19. syyskuuta 2010

Arvokuntoutusta

Kello herätti viisi yli viisi. Minulla on outo pakkomielle vältellä herätyksiä tasatunnein, mitä lie psykologista kikkailua. Ajatellaan vaikka arkiaamujen noin seitsemän herätystä. Jos tarvitsen aamuuni tunnun reippaudesta, laitan nokialaisen piipittämään klo 6.55, jos taas levosta, känny herättää klo 7.05. Eroa on vain kymmenen minuuttia, mutta näyttää ja tuntuu paljon enemmältä. Mutta tänään siis ylös kukonlaulun aikaan ja ensitöiksi sämpylätaikina yleiskoneen mölisevään kitaan. Ajattelin pyhäpäivän kunniaksi tarjota junailutalkooväelle pari pellillistä lämpimäisiä. Aamupalapöytä katettiin seitsemäksi.

Jouduin jättämään aamiaisjälkien siivoamisen muille, kun oli kiiruhdettava vankilaan soittamaan kaksi jumalanpalvelusta. Vankilassa on mukava käydä musisoimassa. Linnan jutuissa on aina erityinen juoni eikä kaksi peräkkäistä samansisältöistä kirkonmenoa haittaa tahtia. Tänään oli teemana arvokuntoutus, harvoin käytetty sana, mutta niin osuva. Voi kai ajatella, että arvot ovat vinksahtaneet, kun ihminen on joutunut kiven sisään. Kuntoutus on paikallaan, mutta ei vain arvojen ja asenteiden osalta, vaan myös ja etenkin omanarvontunnon. Käsitys itsestä on usein tasoa ”täysnolla” ja ”toivoton tapaus”. Kun oma arvo löytyy, muut arvot sijoittuvat vähitellen uusiin uomiinsa. Tässä on vankilan hengellisen työn punainen lanka, kokonaisvaltainen kuntoutus, arvostus, ei pyhällä kirjalla päähän lyöminen. Eikä arvokuntoutus ole vain venkuloiden etuoikeus, sopii kenelle tahansa tallaajalle joko hoidoksi tai ennaltaehkäisyksi. Kuntoutukseen ei tarvita kalliita terapioita, riittää että tulee aidosti kohdatuksi ja nähdyksi.

Vankilakeikan jälkeen poimin kullan museolta ja R-kioskin pullatiskin kautta ajettiin kotiin kirkkokahveille. Kahvihetken jälkeen vilkaisu aamun lehtiin ja vierekkäin päivänokosille. Uni maittoi kolmeen asti. Oli aika ryhdistäytyä ja valita liikuntapuhteeksi kuntosali tai lenkki. Raitis ulkoilma vei voiton pienestä pisaroinnista huolimatta. Loppuiltaa on vietetty leppoisasti. Arvokuntoutusta kaikki tyynni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti