1. marraskuuta 2010

Silmälääkärissä

Sain ensimmäiset silmälasit opiskeluaikana kaksikymmentä vuotta sitten. Sitä ennen olin jo pari vuotta yrittänyt tihrustaa niin oppitunneilla kuin liikenteessä. Nyt on kolmannet silmälasit menossa eli käytän kakkulat jotakuinkin loppuun ennen kuin hankin uudet. Näön vuoksi ei ole tarvinnut laseja uusia eikä ulkonäönkään, koska suosin yksinkertaisia aina käypiä kehysmalleja.

Tähän asti optikko on tarkastanut näköni, mutta koska yli nelikymppisen on hyvä istahtaa myös silmälääkärin tuoliin, varasin ajan paikkakunnan ainoasta ketjuuntuneesta liikkeestä. Hyvältä näytti: silmänpohjat ok, silmänpaineet ok, näkö lähes ennallaan ja vain pientä iän mukanaan tuomaa taittovikaa, silmän kaari kun lässähtää vanhemmiten siinä missä kroppakin.

Ei ollut fiilistä jäädä heti valitsemaan uusia laseja. Kokemuksesta tiedän, että valinta on konstikasta puuhaa. Joukosta erottuu pari kolme kivaa mallia, joiden välillä päätös on tehtävä. Ja sitten aina tämä: Entä jos valitseekin pöntösti ja katuu lasit saatuaan? Silmälasit on liian kallis hutiostos.

Marraskuun etukorttitarjouksena liike tarjoaa kahdet silmälasit yksien hinnalla tai aurinkolasit vahvuuksilla kaupan päälle. En pidä markkinoinnista, jossa kannustetaan kuluttamaan turhuuteen. Aurinkolasit eivät ole turhuutta, mutta tuplalasien ”arkeen ja juhlaan” -pointti mielestäni on. ”Hei, käännytään takas, mä unohdin vaihtaa mun bilerillit.” Mutta liha on heikko ja ajatus kaksista laseista kutkuttaa etenkin kun aurinkolasit tuli toissa keväänä hankittua. Tässä kun ilta ehtii niin puntariin tuplakaupan plussat ja miinukset.

+ Lasien hinta puolittuu
+ Saan lasit 14 vuodeksi (vaihtoväli ollut noin seitsemän vuotta)
+ Kaksi valintaa ei voi mennä pieleen
+ Uskallan valita myös sähäkän mallin

- Lähinäkö alkaa heiketä 45 ikävuoden jälkeen ja lasit on uusittava
- Trendimalliin kyllästyy äkkiä, mutta olisi tylsyyden huippu valita kahdet samanoloiset "varmat" kehykset

Ensimietinnän tuloksena enemmän plussaa. Pyhäinpäivän työhukista johtuen perjantai on vapaapäivä, joten teen valintani silloin. Yhdet tai kahdet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti