21. kesäkuuta 2012

Kiinassa osa 3


Viides päivä
Jäljellä on vielä yksi muurirutistus, tällä kertaa suositulla turistireitillä, jossa kansainvälistä tunnelmaa riittää tungokseksi asti. Lähdemme ruuhkien välttämiseksi matkaan varhain aamulla. Kivutessa ylös iskee ahneus - eiköhän mennä vielä yksi torninväli ja vielä ja vielä - ja alas on tultava juosten, jotta ehditään bussille. Länsimainen turisti on kiinalaisille nähtävyys jo sinänsä - nauru raikuu ja kamerat räpsyvät - miten onkaan juostessaan muuria alas sauvoilla vauhtia lykkien. Hiki virtaa, mutta selvitäänpä näppärästi kärkkäistä matkamuistomyyjistä, jotka eivät ehdi edes hihaan tarttua. Majatalossa pikainen suihku, kimpsut kasaan ja nokka kohti Pekingiä.

Matkalla pääkaupunkiin vierailemme silkkimyymälässä ja neljän vuoden takaisten olympialaisen keskeisillä kisapaikoilla. Kaupungissa on mahdollisuus rentoutua kiinalaisessa jalkahoidossa tai viettää omaa aikaa. Valitsemme puolisoni kanssa jälkimmäisen tarkoituksenamme kuvata junia läheisellä rautatieasemalla. Pekingin ilta on lämmin ja äänekäs. Ihmiset kokoontuvat puistoihin, liikenne jatkuu yhtenä virtana ja polkupyörä- ja moporiksat kauppaavat turistille kyytejään.


Kiinan muuria edustusasussa.
Olympiastadion Linnunpesä.

Kuudes päivä
Aamulla hotellin tarjoaman ohjatun taiji-treenin jälkeen kävelemme surullisen kuuluisalle Taivaallisen rauhan aukiolle. Päivästä on tulossa kuuma ja lämpötila kipuaa ensimmäisen kerran yli kolmenkymmenen asteen. Hitaasti kiiruhtaen kulku on siedettävää. Aukiolla tuhannet ihmiset jonottavat Maon mausoleumiin, mutta meidän seurueemme jatkaa alueen toiselle reunalle ja pujahtaa puheenjohtajan kuvan alta Kiellettyyn kaupunkiin, 1400-luvulta peräisin olevaan keisarien asuin- ja hallintokaupunginosaan, jonne ei tavallisilla tallaajilla ollut asiaa. Hiilikukkulan laelta eteen avautuu hulppeiden kotien ja hallintopalatsien kattomeri.   

Iltapäivä on varattu ostoksille. Nelikerroksisesta kauppiastavaratalosta löytyy roinaa joka lähtöön. Hinnat ovat pilvissä, joten tingittävää riittää. Nolla pois hintapyynnöstä ja vieläkin tippuu kymmeniä yuaneja. Yhteistä kieltä ei aina löydy, mutta laskimen avulla homma hoituu. Ostamme pellavaiset taiji-asut, luontaistuotteita ja teetä eli aidosti kiinalaista tavaraa emme länsituotteiden halpoja kopioita, joita on kaupan hyllymetreittäin. Hikisen ostoskierroksen jälkeen on mukava siirtyä viileään teatteriin seuraamaan akrobatiaesitystä. Sanat eivät riitä kuvaamaan taidokkaita temppuja, mutta jotain kertonee se, että surmanajonumerossa häkissä pyörii yhtäaikaa kahdeksan motoristia!

Three nights in Beijing makes a hard man humble by Juuso.

Taivaallisen rauhan aukiolta kohti Kiellettyä kaupunkia.
Kukkaloistoa fengshuin hengessä.
Kielletyn kaupungin keisarillisia kattoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti