28. elokuuta 2012

Kierrätystä


Olen kierrättäjänä lähes perfektionisti. Kaikki hyötyjäte otetaan huushollissamme talteen ja lähikierrätyspisteillä vieraillaan ahkerasti. Tänään vein autokuormallisen roinaa paikalliselle jäteasemalle, koska suuria esineitä ja erityisromua ei voi tunkea lähilaatikoihin. Uutta elämää odottamaan pääsi vanha vaihdepyörä, tiskipöytä, imuri ja laatikollinen pientä sähköromua sekä akku ja loisteputki. Kun olin nuo kaikki ahtanut autoon - pikkufarmarimme Skoda Fabia on oikea tilaihme - täytin lopun liikenevän tilan etupenkki mukaan lukien energiajätteellä eli styroksilla, muovikanistereilla ja vuosien saatossa kerätyillä muovisilla elintarvikepakkauksilla. Poliisilla olisi saattanut olla huomauttamista täyteen ahdetusta autosta, koska näkyvyys oikealle oli miltei olematon, mutta kunnialla selvittiin.

Rojun vienti jäteasemalle on metallin, ongelmajätteiden ja sähköromun osalta maksutonta, mutta energiajätteestä jouduin pulittamaan kuusi euroa. Hullua maksaa moisesta, sanoisi joku, roskiin vaan kaikki muovit. Mutta kun on täydellisyyden tavoittelija niin on. Sitä paitsi purkkia ja rasiaa mahtuu varastoon yllättävän paljon, kun pinoaa kaiken siististi pahvilaatikoihin. Silloin riittää, että käy jäteasemalla 3-6 vuoden välein eli vuotta kohti kyseinen maailmanparantaminen maksaa vain euron tai pari. Toisekseen jo kaupassa voi valinnoillaan ehkäistä muovijätteen syntymistä. Tätä nykyä ostamme ruokaöljyt ja salaatinkastikkeet aina lasipullossa, sellaisiakin tuotemerkkejä onneksi vielä löytyy.

Kulta kierrättää yhtä innokkaasti kuin minä ja on joissain asioissa jopa tarkempi lajittelija. Tosin vielä en ole keksinyt keinoa, millä saisin hänet luopumaan vanhasta polkupyörästään. Se on nuorukaisen ensimmäinen omilla rahoilla ostettu menopeli, joten tavallaan ymmärrän tunnearvon. Samaa en voi sanoa komerollisesta vanhoja tietokoneita! Ehkäpä pikkuhiljaa pehmittämällä ne vielä joskus päätyvät kierrätyslavalle.

  Kierrätysjutut kerätään keittiön työtason alla olevaan muovikoriin, josta ne viedään välivarastoon ulkorakennukseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti