19. elokuuta 2012

Viikon varrelta


Tiistaina vietin ystävän kanssa päivän Helsingissä. Ortodoksiseksi kulttuurikeskukseksi joku vuosi sitten uudestisyntynyt vanha Osuuspankkiopisto oli hieman hankalasti metro- ja bussiyhteyden päässä, mutta ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka. Silmää hivelevä merimaisema ja mäntykangas, hiljaisuus ja Pyhän Viisauden kappeli. Raul Meelin grafiikkaa, Maila Mäkisen ikoneja ja Rosa Liksomin erilainen ikonostaasi, parhaimmat mainitakseni. Jälkimmäisen taiteen moniottelijan erikoisuuksiin oli aluksi hieman vaikea saada otetta, mutta konkreettinen lähestymistapa auttoi, kuten aina taiteen mennessä yli hilseen ”minkä näistä ottaisit seinällesi”. Suosikki löytyi helposti. Paluumatkalla poikettiin Kallion kirkkoon. Hetkinen maltettiin kuunnella harjoittelemassa olleen urkurin moderneja lurituksia, kunnes jatkettiin Pokstaaviin, uskonnolliseen kirjallisuuteen, filosofiaan ja runoihin erikoistuneeseen divariin. Uskomaton paikka. Hyllyväleissä mahtui juuri ja juuri kulkemaan eikä kirjoja ollut vain hyllyillä, vaan pöydillä ja lattioilla romahtamispisteessä huojuvissa torneissa. Niin pienet, pienet on piirit maan, divarinpitäjän kanssa löytyi yllättäen yhteisiä tuttuja. Päivään mahtui vielä salaattilounasta, Stokkan levyosastoa ja Vanhan valtausta. Hauska ja marginaalinen Helsinki-päivä.

Eilen suuntasin kullan kanssa Hämeenlinnaan keskiaikamarkkinoille. Päivä kului joutuisasti esityksiä seuraten ja torimyyjien tarjontaan tutustuen. Kaupan oli mitä upeimpia käsitöitä sekä tietysti ruokaa ja juomaa. Reissu tuli halvaksi, mitään ei ostettu ja kun ruokahuoltokin hoitui paluumatkalla marketin pikaruokalassa, pääsymaksu eli kympin toritulli oli ainoa tukemme massiivisen tapahtuman järjestäjille. Kullan tietopaketti keskiajasta löytyy täältä.

Varusteet kuntoon.
Täältä pesee.
Väkeä kuin pipoa.
Ritarin heppa.

Viikkoon on mahtunut myös arkisia askareita ja hääpäivän juhlintaa mukavasti toisiinsa nivoutuen.  Kun yhteinen arki sujuu 20 vuoden kokemuksella ja siitä jo itsestään löytää pieniä juhlahetkiä, ei parisuhteessa ole hätäpäivää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti