22. maaliskuuta 2014

Avataan tästä

Jokin aika sitten kaupan maitotiskillä huomasin, että Valio on siirtynyt lähes kokonaan muovikorkillisiin pakkauksiin. Miksi hylätä perinteinen, toimiva ja ekologinen avaussysteemi, mietin, ja lähetin palautteen brändivertailussa ja luotetuin merkki -kisassa mainiosti pärjänneen yrityksen kuluttajapalveluun. Toki muovikorkki on käytännöllinen, ilmatiivis ja hygieeninen, mutta asiaa täytyy punnita myös globaalia ilmastovastuuta tuntien. Muovikorkki hankaloittaa tölkkien kierrätystä ja lisää entisestään maailman muovijätekuormaa. 

Ystävällinen vastaus tuli seuraavana päivänä sähköpostiini. Valio on siirtynyt muovikorkkeihin kuluttajien toiveesta syynä juuri käytön helppous ja hygieenisyys. Pakkaus sulkeutuu tiiviisti, mikä suojaa tuotetta vierailta mauilta ja hajuilta, ja sen voi vajaanakin säilyttää vaakatasossa. Kierrätyskään ei ole ongelma, koska tölkin voi korkkeineen päivineen viedä kartonkikeräykseen. Halutessaan korkin voi poistaa ja kiikuttaa energiajätteeseen. 

Valmistusprosessista kerrottiin rehellisesti. Vain neljä prosenttia korkeista on valmistettu uusiutuvasta materiaalista, loppuosa on öljypohjaista muovia. Vielä vihertävä imagon kohotus tavoitteessa lisätä uusiutuvan raaka-aineen osuutta pakkausmateriaaleissa ja kiitos palautteesta.

Korkkiasia on noteerattu myös Maaseudun tulevaisuuden mielipidepalstalla. Uudistuksen kritisoijia on pidetty lähinnä turhanaikaisina nipottajina. Minusta on hauska nipottaa ja jättää muovikorkilliset pakkaukset hyllyyn. Kun vaihtoehdot vähenevät, valintakin helpottuu. Muovikorkilta säästyivät luomumaidot, puolentoista litran perusmaidot ja Arki -maitojuomat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti