8. maaliskuuta 2014

Kutrit kuntoon

Ennakkoluuloista päästyäni olen jo vuoden päivät etsinyt itselleni sopivaa ekoshampoota. Etsinyt ja löytänyt, etsinyt ja löytänyt, ja taas etsinyt. Mikä siinä onkin, että nappituotetta, joka hoitaa sekä hentoja pitkiä hiuksia että herkkää päänahkaa, on vaikea löytää. Periaatteeni on suosia suomalaista, joten kokeiluni on rajoittunut kotimaisiin hinnaltaan edullisiin tuotteisiin.

Ensiksi hurahdin Kaivolan tilan vuohenmaitoshampooseen. Ihanan täyteläinen aine vaahtosi ja pesi hyvin eikä hiusten selvittämisessäkään ollut ongelmia, mutta päänahka alkoi kutista eikä vaivaan auttanut edes siirtyminen shampoon turpeella terästettyyn versioon. Tai ehkä olisi auttanut, jos olisin jatkanut kokeilua, mutta shampoo loppui eikä tuotetta myyty lähikulmilla. Hiukset myös rasvoittuvat nopeasti ja vaativat pesua joka toinen päivä. Tiheä pesutahti, pieni pakkauskoko ja muovijätteen syntyminen oli iso miinus, mutta plussaa ropisi, kun tiesi shampoota ostamalla tukevansa suomalaista maatalousyrittäjää. Nykyään vuohenmaitokosmetiikkaa valmistaa Peevon tila Sastamalassa.

Kotimaisia ekoshampoita.

Tarjouksesta ostettu Flow-kosmetiikan palashampoo piilotteli pitkään pesuhuoneen peilikaapissa ennen kuin uskalsin tarttua kummajaiseen. Hennaa ja kehäkukkaa sisältävän Punatukka-shampoon parasta ennen päivä oli ohitettu, mutta koska pala oli ulkonäöltään ja tuoksultaan moitteeton, aloitin kokeilun. Ihastuin tuotteeseen heti. Pala oli kätevä reissuissa, vaahtosi hyvin, eikä tuottanut minkään sortin pakkausjätettä. Sen verran luottamuspulaa oli, että jatkoin rinnalla ei-ekologisen hiustenhoitoaineen käyttöä. Sitten alkoi päänahka kutista. Oliko syynä vanhentunut tuote, jokin ainesosa vai mikä, en tiedä. Käytin palan urheasti loppuun ja hankin kyseisen sarjan herkälle päänahalle tarkoitetun hamppu-turveshampoon, joskin palasin yhden pullollisen ajaksi vuohenmaitoshampoon käyttäjäksi.

Ennen uuteen palashampooseen siirtymistä päätin vielä testata Ole Hyvä -shampoot. Marssin Ruohonjuureen ja valitsin kahdesta päänahkaa hoitavasta tuotteesta turve-mäntyshampoon. Nokkos-yrttishampoo, jossa hoitavina yrtteinä muun muassa basilikaa, oreganoa ja timjamia, jäi hyllyyn, koska ajatus pizzalta haisevista hiuksista ei totisesti houkutellut. Tämä tuotekokeilu jäi lyhyeksi. Shampoo oli laihaa ja huonosti vaahtoavaa, joten sitä kului hulppeat määrät ja hiusten selvittämisen kanssa oli ongelmia. Ilahduttavaa sen sijaan oli shampoon metsäinen tuoksu ja pullon uudelleentäyttömahdollisuus. Shampoota on vielä puolet jäljellä, joten pidän sen hätävarana, mikäli muut shampoot loppuvat eikä luomukauppaan ole heti asiaa. Nyt olen palashampoon melko tyytyväinen käyttäjä.

Bonacuren hiusterapiaa.

Nettikeskusteluissa ihmiset kilvan kehuvat palashampoota, mutta samaan hengenvetoon varoittavat pesun jälkeen tahmeaksi jäävistä hiuksista, näin myös valmistaja ja myyjät sivuillaan. Tahmeuden tuntu johtuu hiusten kemikaalijäämistä, mutta vähenee, kun hiukset vapautuvat taakastaan. Minulla pesun jälkeinen tahmeus lienee ikuisuusongelma, koska käytän edelleen pyyhekuiviin hiuksiin suihkutettavaa Bonacuren hoitoainetta, ja kemikaalikuormaa lisää myös parin kuukauden takainen kampaamoväri. Permanenttia minulla ei ole ollut viiteen vuoteen. Hiukset ovat ilmavat kuin lievästi tupeeratut, takkuuntuvat ja sähköistyvät helposti, ja keräävät pölyä. Ja viitsin vielä käyttää moista shampoota? Viitsin. Nimittäin päänahka voi nyt hyvin ja pesutiheydeksi riittää kaksi kertaa viikossa, mikäli ei harrasta hikiliikuntaa. Seuraava askel kokeilussa on luopua hoitoaineesta. Se tosin ei käy kovin äkkiä, koska tehotököttiä on tullut ostettua joka koossa. Erilaiset luomuhuuhteet, kuten nokkonen, kamomilla, viinietikka ja sitruuna vähentävät palasaippuan ei-toivottuja vaikutuksia. Tutkaillaan ja testaillaan.

Kaiken järjen mukaan ihon ja hiusten pitäisi voida hyvin ilman kemikaaleja. Toisaalta aikojen alussa ei ollut ilmansaasteita eikä ohuen otsonikerroksen läpi kärventäviä auringonsäteitä, joten onko rankka ympäristö luonut tarpeen myös rankoille tuotteille? Tätä mietin saunapäivän iltana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti