13. joulukuuta 2014

Pipariksi meni

Piparinleipomispäivän ennakkovalmistelu alkoi eilen taikinan teolla. Otin jo aamulla margariinin ja kananmunat huoneenlämpöön, mutta ryhdyin toimeen vasta, kun menoiltani ehdin. Aikataulu oli kireä ja kiire senkun lisääntyi, sillä siirappia oli purkin pohjalla vain tilkkanen, joten oli pakko lähteä kauppaan. Lähikauppareissun jälkeen siirappi kattilaan ja mausteet esiin. (Paraisten piparit -ohjeessa siirappi ja mausteet kiehautetaan ja lisätään muihin aineisiin.) Vaikka piparimausteita neilikkaa, inkivääriä ja pomeranssinkuorta käytetään vain kerran vuodessa, nekin loppuvat joskus. Uutta kauppareissua en joutunut tekemään, sillä olin tietoinen vajeesta ja ostanut luomulaatuiset joulumausteet jo ajat sitten Ruohonjuuresta. Koska oli kiire, ajattelin jättää lasisten maustepurkkien täyttämisen tuonnemmaksi ja kaataa makuaineet pussista suoraan mittalusikkaan ja siitä kattilaan, kaksi teelusikallista kutakin sorttia. Homma hoitui, mutta neilikkapussi holautti komeasti yli äyräiden ja määrä tuli varmasti tuplana. En ruvennut kaapimaan ylimäärää siirapin seasta, vaan jatkoin kuin mitään ei olisi tapahtunut. Sitten alkoi kännykkä häiritä. Kellon uhkaavasti tikittäessä piti vastailla useisiin tekstiviesteihin ja yhteen puheluun. Kun taikina oli vihdoinkin valmis, oli nopsasti vaihdettava vaatteet ja kiiruhdettava seuraavaan paikkaan. Tänään leipomisurakan puolessa välissä tajusin, että kaiken sähellyksen keskellä olin unohtanut soodan! Neilikkapiparit eivät siis kohonneet, mutta ihan syötäviä niistä tuli.

Ps. Hetki sitten tein puoli annosta priimataikinaa, joten huomennakin on leipomispäivä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti