15. joulukuuta 2010

Roskaruokaa

Vuosia sitten olin kanttorina oman seurakunnan Tuomasmessussa, jossa vapaaehtoisina hääri paljon paikkakuntalaisia. Eräs perheenisä oli sanoittanut synnintunnustuksen, jonka luki messussa: ”Anna anteeksi, heitin tänään leipää roskiin.” Pyyntö havahdutti arkisuudellaan ja syöpyi mieleen. Ei ruoan poisheittämistä oikein minään osannut pitää, ei ainakaan kompostorin omistaja, pelkkä välttämätön luonnon kiertokulkuun kuuluva paha. Tai sitten ei.

Ruoan haaskausta on tutkittu ja asiasta heti tuoreeltaan uutisoitu useassa päivälehdessä. Suomalainen heittää viisi prosenttia ostamastaan ruoasta pois eli vuodessa jätesankoon päätyy noin 23 kg syötävää henkeä kohti. Syitä ovat ruoan pilaantuminen ja homehtuminen tai niiden epäily sekä vanha päiväys. Löytyy myös vähemmän mairittelevia syitä. Ruokaa päätyy roskiin, koska sitä valmistetaan liikaa, ei jakseta syödä tai ei haluta syödä. Jälkimmäinen kolmikanta lohkaisee 40% koko potista eli haaskuuseen menee valtava määrä täysin käyttökelpoista ruokaa. Sanattomaksi vetää.

Mitä roskiksiimme sitten päätyy? Alla eri ruoka-aineiden hävikki prosentteina kokonaishävikistä.


Eilen osallistuin hävikkitalkoisiin kahdella mädällä satsumalla ja kuivuneella juustonkannikalla, joka oli unohtunut jääkaapin perälle odottamaan raastamistaan. Juurekset nahistuvat, kaali mätänee, maito happanee, kyllä näitä tulee, mutta kohti nollalinjaa yritetään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti