14. huhtikuuta 2012

Fleksitarismi


Löytyi sitten nimikin käyttämällemme kasvisvoittoiselle ruokavaliolle. Fleksitarismissa eli joustavassa kasvisyönnissä ei kieltäydytä lihasta, vaan pyritään kasvisten monipuoliseen ja runsaaseen käyttöön, jolloin liha jää kuin itsestään lisukkeen asemaan. Kuluttajaliitto povaa terveellisyyden, taloudellisuuden ja vastuullisuuden nimiin vannovasta fleksitarismista seuraavaa ruokavaliotrendiä. Totuus kun on, että suomalainen nykymeininki syödä lihaa keskimäärin 1,4 kiloa pekkaa päälle viikossa on kaikilla mittareilla mitattuna liikaa.

Trendikästä tai ei, meillä on joustettu iät ja ajat. Kasvissyöntipyrkimyksistä ei ole tehty numeroa, vaan kyläillessä, ravintolassa ja kotona juhlapäivinä on syöty lihaa ilman omantunnontuskia hyvällä ruokahalulla. Eilen esimerkiksi valitsin listalta kanaa, kun juhlistimme päättynyttä hiihtokautta ulkona syöden, tänään palattiin ruotuun ja kotikeittiössä tehtiin lasagnea, jossa jauhelihan korvasi soijarouhe ja porkkana. Runsas papujen, täysjyväviljan, maitotuotteiden ja kananmunan käyttö takaa riittävän proteiinin saannin vähemmälläkin lihamäärällä. Raejuustoa menee lähes joka aterialla ja rahkajälkiruokia tehdään usein. Minä mussutan vielä pähkinöitäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti